1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer>

Akreditovane laboratorije

PDF Štampa El. pošta
ODELJENJE DIJAGNOSTIKE I KVALIFIKACIJE OPREME I PROCESA - DKOP

dkop-02Odeljenje dijagnostike, kvalifikacije opreme i procesa je u sastavu Službe održavanja F.L.

Izvršena je reakreditacija u martu 2015.godine za poslove etaloniranja merila temperature i merila pritiska prema standard SRPS ISO/IEC 17025:2006 (laboratoria je prvi put akreditovana od strane Akreditacionog Tela Srbije 2010.god.).


U aprilu 2016. god. izvršeno je drugo nadzorno ocenjivanje laboratorije od strane ATS-e i pri tome je doneta odluka o produženju akreditacije.


Šta je etaloniranje i akreditacija?

Etaloniranje je uspostavljanje veze između vrednosti veličina koje pokazuje merilo i vrednosti ostvarenih etalonima.Sledljivost i merna nesigurnost , potvrđuje se postupkom akreditacije , koja je najbolje sredstvo osiguranja kvaliteta koje laboratorija odeljenja dijagnostike, kvalifikacije opreme i procesa daje.

Odeljenje dijagnostike, kvalifikacije opreme i procesa izvršava i poslove ispitivanja:

 • Ambijentalnih uslova sredine
 • Stabilnosti temperaturnog polja ( komora, frižidera, autoklava...)
 • Mapiranje skladišta u okviru hladnog lanca ( neophodan u farmaceutskoj industriji )

dkop-03 Sva etaloniranja, ispitivanja, izdavanje uverenja o etaloniranju , izradu izveštaja kao i statističku obradu rezultata ispitivanja vrši obučeno i kompetentno osoblje Galenike a.d.
Zaposleni u odeljenju dijagnostike, kvalifikacije opreme i procesa: Ljubica Vukojičić, Jelena Novaković, Nada Mijatović, Nikola Todić i Nenad Remić.
Galenika a.d. je jedina farmaceutska kompanija u republici Srbiji ( i okruženju ), koja ima svoju laboratoriju za etaloniranje koja je akreditovana prema standardu SRPS ISO/IEC 17025:2006.INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

SLUŽBA ZA BIOTEHNOLOŠKA I BIOMEDICINSKA ISPITIVANJA

LABORATORIJA ZA BIOMEDICINSKA ISPITIVANJA

Laboratorija za biomedicinska ispitivanja je 12.01.2016.godine nakon provere od strane nadležnih inspektora Ministarstva Zdravlja RS, dobila sertifikat o primeni Smernica Dobre laboratorijske prakse u skladu sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima (Sl.Glasnik RS br.30/10).

Dobijanjem ovog sertifikata Laboratorija za biomedicinska ispitivanja, svrstala se među prve laboratorije u našoj zemlji i regionu, koje su svoje aktivnosti uskladile sa principima Dobre laboratorijske prakse. Pored podizanja poverenja u kvalitet obavljenih ispitivanja, ovaj sertifikat će omogućiti Laboratoriji pružanje usluga trećim licima u oblasti predkliničkih ispitivanja.

U Laboratoriji za biomedicinska ispitivanja rade se predklinička ispitivanja lekova, biološki aktivnih supstanci i ispitivanje biokompatibilnosti medicinskih sredstava, za potrebe razvoja novih proizvoda, kontrole kvaliteta i registracije proizvoda.Toksikološki testovi

 • Akutna, subakutna i subhronična sistemska toksičnost
 • Lokalna podnošljivost (intramuskularna, oralna, dermalna, vaginalna, rektalna, okularna, nazalna i gingivalna)
 • Ispitivanje prisustva pirogenih materija
 • Ispitivanje abnormalne toksičnosti


Ispitivanje biokompatibilnosti medicinskih sredstava

 • Testovi primarne i kumulativne iritacije kože
 • Testovi senzibilizacije
 • Ispitivanje lokalnih efekata posle implantacije
 • Ispitivanje sistemske toksičnosti medicinskih sredstava (akutna, subakutna, subhronična)


Razvoj animalnih modela

Za potrebe ispitivanja efikasnosti supstanci razvijeno je i verifikovano vise animalnih modela: hiperlipidemija i gojaznost kod pacova, subkutani mišiji melanoma, modeli multiple skleroze i osteoporoze kod pacova.Na ovim poslovima i zadacima angažovana su:

4 doktora i 2 magistra iz oblasti prirodnih i medicinskih nauka, 1 veterinary i 4 tehničara sa višegodišnjim iskustvom.


 

 

Nazad